Sommarlov!

Idag genomfördes sista prestationen för det här läsåret. Praktiskt prov i muskeltöj och så hade jag mitt sista klinikpass också. Provet gick väldigt bra, även om trasslade in mig själv lite i musklers olika rotation över halsryggen. Man blir helt enkelt stressad av att behöva förklara biomekaniska förhållanden, vilka muskler som ger vilken inskränkning åt vilket håll, för en av de mest auktoritära lärarna jag haft. Dock var han mycket trevlig och tillmötesgående idag, han skrattade till och med några gånger.
Efteråt åt jag min lunch och drog ner på stan med min gigantiska svarta bag. Tränade innan jag åkte till skolan, så jag hade med mig sånt, klinikkläder, massa mat, lite böcker. Travade runt större delen av Stockholm, gjorde gamla stan, söder och en del av city, tur att det finns t-bana. Hamnade tillslut i observatorielunden där jag åt mitt eftermiddagsmål innan jag gick till kliniken och tog hand om mina två patienter.
Något av kramkalas efteråt då en del åker hem till sitt innan fredag och inte är med på avslutningen. Skolan bjuder på buffé, så det blir nog bra.
 
Imorgon ska jag jobba på ortopeden. Borde lägga mig med andra ord.. Anneli från Sturebadet ringde idag och undrade när jag ville ha mina jourhelger. Blir en i månaden, v 24, 28, 32...Ska jobba där i helgen också. Härligt att kunna koncentrera sig på en sak och inte ha massa som hoppar hit och dit i skallen.

Det är sommar nu.=)

AMC-prov

Har knappt känts som helg. Har varit i skolan både igår och idag. Övat muskeltöj med Lii inför vårt praktiska prov på onsdag. Igår var jag helt lost efter att ha varit på gymet strax efter nio på förmiddagen. Kände det som att någon dragit ner en rullgardin framför mina ögon där vid ett. Kunde verkligen inte tänka, allt blev bakvänt. Vi höll ut till strax innan fyra i alla fall.
Idag blev det lite sovmorgon, lugn förmiddag framför skärmen. Till skolan igen vid halv ett, tack och lov mer alert. Vi gick igenom en hel del. Har bara underben och underarm kvar till på tisdag, känns bra. Ska jag se till att läsa på anatomin och framför allt all innervation imorgon. Så löser sig nog det här...

Gick lite på stan efter att vi var färdiga, letade studentpresent till Marc. Stört svårt. Alla fyller år nu i juni dessutom, och nu är det ganska tomt i studentkassan tills jag får lön i juni. Men det löser sig..=)

Färdig!

Så var det över. Jag hade en av de mest skräckinjagande tentor jag haft hittills i förmiddags. Elva sidor lång, massa frågor, där varje enskild fråga på oftast 4 poäng krävde mycket tankverksamhet. Det tog mig strax över två timmar att bli färdig, kände sig ganska utsjasad efteråt.

Pinnade till bussen och kom hem fem över tolv. Kastade mig över spisen och slängde ihop en simpel lunch på bulgur och linser. Jag börjar jobba om tre kvart, tur att det är nära. Mitt första pass som inte är intro på ortopeden, blir nog lite annorlunda, även om det är samma sysslor. Fast nu förväntas jag ju kunna det där.. hm.

Bara det praktiska provet i muskeltöj kvar. Mitt ligger på onsdag kl.10.45 om jag inte minns fel. Jag och Lii ska öva hela helgen. Sedan är det snart över...

Dag ett på Sture

Kliver in på kontoret och hittar en skåpnyckel till ett skåp i omklädningsrummet. Kilar dit, byter om och får hälsa på massa trevlig personal. Tillräckligt många för att jag inte ska komma ihåg vad de flesta heter. Blir rundvisad av en snäll tjej som också demonsterar det jag glömt från igår.
Jag hämtar in min första kund, vi pratar lite och hon lägger sig på bänken. Jag börjar massera och kommer på att jag redan gjort bort mig. Först av allt, innan massagen börjar, ska kunden få andas in en olja som man smörjer in händerna med och håller framför nosen på honom/henne. Kände inte att det kom något bra tillfälle att rätta till felet på, så jag struntade helt enkelt i det och kryssade inte för den oljan i broschyren som hon sedan fick med massa Kerstin Florian-produkter i. Är väl inte hela världen i och för sig, men ganska klantigt.
Timmarna flöt på och vips hade jag haft mina tre kunder á 50 minuter massage. Jag hann ganska bra mellan kunderna att ställa iordning, bädda om och så. Men tänk sedan, när man ska hinna sälja på dem produkter och boka om dem..hu. Väl färdig travade jag ner dit personalen står och träffade på en ny tjej. Kurterapeut. Hon frågade om jag inte ville ta ett kurbad. Säger någon någonsin nej till ett sådant erbjudande, som dessutom är gratis?
Hon visade mig till rummet och förklarade hur allt fungerade, vilka oljor som hade vilken effekt och hur jag skulle göra rent badkaret efter mig osv. Jag valde oljan Meliss, mycket lugnande och en något uppfräschande effekt. By the way; "vill du ha en lerinpackning för ansiktet? Mm, vilken hudtyp har du?" Får en gråsvart lera med lågt pH penslad i ansiktet och en spray bredvid mig som ska hålla leran fuktig under hela badet. Bubblorna masserade min kropp efter att jag masserat i flera timmar, kändes ganska rättvist.
Väl färdig sprayade jag kroppen med kamomillolja och ansiktet tvättades först med vatten och sedan en specialprodukt. Smörjdes sedan in med lite olja och kräm. Kände mig helt gosig efteråt.
Och det där var helt ok, bara det sker efter arbetstid och man gör det själv så får man utnyttja behandlingsrum och produkter för eget bruk. Nice.

Riktigt tröttig nu.

Yr och nervös

Inte mycket gjort av det jag skulle idag heller...Kommer jag någonsin lära mig det här med att disciplinerat läsa det man ska när man borde? Starka misstankar om att den disciplinen aldrig kommer att infinna sig. Någonsin.

Sedan jag kom hem i eftermiddags har det bara snurrat i huvudet, lyckades dock läsa färdigt teorin bakom muskeltöjning. Mitt andra besök på Sturebadet, idag kl.13. Vi hämtade ett varsitt glas vatten och gick på toa båda två, förstod att det skulle bli ett långt och tankekrävande samtal.
Helt riktigt. Hon pratade non stop i strax över två timmar. Informationen var så kompakt och kom i sådan fart att det nästan kändes som om jag fick det finstilta uppläst för mig. All tid utöver det som står på schemat, alltså kvarten innan när man ställer iordning sitt rum, utbildning, ob, de gånger då kunden inte dyker upp etc. ska skrivas separat på ett papper och lämnas in den sista i varje månad. Förutom att behandla dina kunder ska du boka om dem sälja på dem Kerstin Florian-produkter, får provision förstås. Vissa hudterapeuter säljer för 40 000 i månaden...Detta ska ske mellan behandlingarna, då du även ska fixa iordning rummet inför nästan behandling. Man har tio minuter på sig allt som allt. Bänkarna är väl inklädda med lakan, heltäckande värmedyna, och handdukar vikta och vända efter speciella regler och rutiner. Lite ångestvarning på det. Sedan har de en speciell handduksteknik under själva behandlingen, för att kunden inte någonsin ska blottas. De flesta har inga underkläder när de kommer...
Datasystemet är nog en baggis när jag fått pilla själv ett tag, men nu känns det mest komplicerat. Jag ska dessutom jobba imorgon. Har tre kunder som har bokat behandling för 870kr /st. Börjar lugnt med tre timmar mellan 15 och 18. Blev rundvisad i hela komplexet. Vilken inredning, allt är så exklusivt... Mitt behandlingsrum för morgondagen ligger på våning fem, tittar man ut över balkongen ser man den omtalade simbassängen. Fattar inte riktigt att jag ska jobba där, lilla jag.

image34←Ganska precis här ligger mitt behandlingsrum.
Fick ni se den här bilden igen, men den är ganska fin, eller hur?=)

"Eey...mama sita rica...!"

Det var en lyckad kväll igår. Vackert dukat med vita dukar och stora kandelabrar på borden. Buffén var underbar, sällskapet var trevligt och underhållningen gjorde att jag drog på smilbanden. Livebandet var bra och spelade varierad och rolig musik. Frida kom vrålsnygg i sitt rosa fodral till klänning och tittar på mig i min något spanskbetonade outfit som om hon vore en karl, nickar gillande och säger; "eey...mama sita rica!"

image33

Vi dansade tills de stängde och hade som vanligt galet ont i fötterna efter att ha spatserat omkring i högklackat hela kvällen. Var för en gångs skull förutseende och hade tagit med mig ett par andra skor, en extra tröja, benvärmare och ett paraply. Det visade sig att jag skulle behöva alltihop när jag klev av t-banan vid danderyds sjukhus. Är man gammal då?

Idag har jag vandrat från Humlegården till Skansen bland massa norrmän i folkdräkt som viftade med flaggor, blåste i tutor och sa till varandra; "gratulerer på dagen!".

Väldigt trött nu, men det blir man kanske när man lägger sig efter fyra.

Vårfest

Jag har just avnjutit en stor kaffe med lite tilltugg här hemma. Duschen har fått skölja min kropp med sitt varma vatten och huden fick sitt behov av återfuktande efteråt tillfredsställt.  Kvällens outfit är utprovad och jag känner mig ganska nöjd, det finns dock något frågetecken kring håret fortfarande.
Ikväll kl.18.30 öppnas portarna till Naprapathögskolans vårfest som är förlagd vid Globen. Det är tydligen årets största fest som den största delen av pengarna som vi betalar in till kåren varje år går till. Menyn verkar lockande, fräsch buffé av något slag. Fasta från och med nu med andra ord.

Jag har köpt en liter vitt vin, i tetra med skruvkork, för hela 49 kronor. Kände mig fruktanvärt studentig när jag skulle betala.

Imorgon är det syttende mai. Med tanke på alla mina norska vänner ska vi fira i ett tåg som går till Skansen imorgon eftermiddag. Ungefär lagom aktivitet efter en kväll som denna antagligen kommer att bli.

Nej, nu ska jag stryka min kjol.

Punkterad

Ska jobba mitt fjärde pass på ortopeden imorgon. Hittills har det bara känts bra, både med personal och arbetsuppgifter. Snart är jag flygfärdig..Enligt introplanen i alla fall.
På måndag ska jag till Sturegallerian igen, intro denna gång. Två av mina klasskompisar har ringt dit och ska få komma på intervju de med, kul om de får jobba så man har någon att prata med i sommar.

Tentan gick bra, var konstig, liten och jag vet inte..weird helt enkelt. Endast 11 frågor varav flera var på 5 poäng. Missar man en sådan är man körd typ. Alldeles för liten i förhållande till informationsmängden vi har tryckt in.
Luften gick liksom ur mig efteråt, även om själva skrivandet inte var så ansträngande, mest spänningar. Vi övade lite muskeltöj inför den kommande tentan och åt sedan lunch.
Gick hem tidigare, hade eget arbete och ingen orkade vara engagerad på riktigt. Jag hämtade ut min massagebänksväska som jag beställt från USA. Den kostade strax över hundra kronor mindre än vad jag trodde till min stora förtjusning, vilket ledde till att jag köpte en BelVita (typ müslibar med chokladöverdrag) för att fira. Gott.
Det regnar idag. "Det behövs" sa en äldre sjukgymnast på jobbet igår, som säkerligen vakar över sin trädgård med ömhet i blicken. Hon menade väl egentligen att det är torrt i allmänhet och att det lätt börjar pyra efter cigarettfimpar och dylikt. Det var ju någon 22-åring som tuttade på i Täby härom dagen, tre hus brann det i om jag inte minns fel.

Väl hemma insåg jag att tvätten som jag hängde ut igår blir tvättad en gång till. Var lite ruggig efter transporten hem, så jag bestämde mig för scones och te. Går ju snabbt att svänga ihop, och galet gott när det blir bra.

Har även tagit mig igenom mitt sedan i måndags dagliga träningsprogram för att stabilisera mitt bäcken. Så rehabträning varje dag i två veckor, ganska nytt för mig får jag väl säga, och nyttigt.

Lack of concentration

En stor del av gårdagen spenderade jag på Lidingö, masserandes trötta terränglöpare som unnade sig lite massage efter det 5 mil långa loppet. Vi stod där i ett tält, med vita pikétröjor med NPH:s logga på och svettades i värmen. 50 kr för en kvart och 100 för en halvtimme. Det var ganska lång kö, så det var bara på med nytt bänkpapper så fort man behandlat färdigt och tagit betalt. Som tack från arrangörerna fick vi en sportbag från Adidas och lunch. Bonus med lite fickpengar. Kanske jag har råd att köpa något snyggt att ha på mig på vårfesten till helgen.
Väl hemma bläddrade jag lite sporadiskt i mitt patologikompendium medan jag åt en välfylld ciabatta och drack en paraplydrink gjord på tropisk juice, cointreau, ramlösa och frysta jordgubbar, fast utan paraply.
Åkte sedan in till söder och tog en öl med flicksen, det var trevligt. Och kom hem alldeles för sent.

Dessutom har jag upptäckt att jag måste ha tappat mitt månadskort på vägen hem. Suger så hårt.

07.15 började jag på ortopeden idag, trodde jag. I själva verket var det sju fick jag reda på sen. Helt missuppfattat det samordnaren sa till mig när jag skrev papper. Jag kom alltså en kvart för sent, snyggt.
Dagen har förflutit lugnt, lite ringningar, lite läskiga frakturer. Hann till och med ta ett hb på mig själv. Vågade knappt sticka mig i fingret, fast det gjorde ju inte så ont upptäckte jag sen. 144 g/liter, det ni. Kvinnor ska i allmänhet ligga mellan 125 och 135 g/liter. Bra syresatt med andra ord, ingen järnbrist här inte. Jag har alltid undrat var jag ligger, så det var bra.
Köpte en Daimglass på vägen hem, den var goood. Och onödig.
Verkligen försökt motivera mig till att plugga, men det går inte. Jag får helt enkelt vara glad om jag får godkänt. Lite olikt mig.

Grev Turegatan 9A

Orolig sömn framåt småtimmarna, jag drömmer att allt skiter sig med intervjun. Vaknar frysandes strax efter fem. Somnar om och går upp fem minuter efter att klockan ringt.
Äter min bovetegröt med russin och funderar febrilt på vad jag ska ha på mig. Visst, det är en intervju, så lite snygg måste jag vara. Men samtidigt ska jag ge chefen en massage efteråt, vilket måste innebära att det är ok att komma i lite sportigare, bekväma kläder som går att jobba i. Det blev en ledig outfit med i princip naturellt ansikte.
07.16 tog jag bussen från Stocksund, kommer till Danderyd och hoppar på t-banan som beter sig lite konstigt, liksom rycker fram. Redan efter en station måste den utrymmas för att tas ur bruk, något vagnfel. Det kommer olika bud om när nästa tåg kommer, 1 min, 5 min, 3 min. Jag hinner bli ganska stressad, trots att jag inte kan göra något åt situationen (eller så var det precis just därför). Minutrarna går och tåget kommer aldrig. Plötsligt när det står att det är 4 minuter kvar, så kommer det trots allt. Tuffar iväg så småningom medan jag stirrar på mitt armbandsur.
Det läskiga bestod i att jag egentligen inte hittade och fick pga det här ingen tidsmarginal, vi hade bestämt tid kl.08.00. Kastade mig av på Östermalmstorg och sprang upp för trapporna, 07.53. Lyckades hitta rätt utgång på en gång i alla fall och småsprang längs Birger Jarlsgatan. Chansade inte, utan ringde upp till receptionen och bad om vägbeskrivning. Ytterst tacksam för denna trevliga tjej som guidade mig genom Sturegallerian till uppgång 9A, öppnade dörren genom en knapptryckning och sa; "och så tar du hissen till våning 5".
Jag öppnade dörren kl.08.00.

Intervjun tog en timme ungefär. Pratade med chefen Jimmy och koordinator Anneli. De berättade väldigt mycket om verksamheten, de olika behandlingarna, hur allt fungerar etc. Sedan kom vi till mig.
De visste ju ingenting eftersom jag bara lämnat namn och nummer. De ringde tillbaka ganska fort och ville att jag skulle komma på intervju. Pratade mycket utbildning, behandling, patientkontakt, vård, plus allt det vanliga. Allt kändes väldigt avslappnat och behagligt. Helt enkelt bekväm med dessa människor, vi skrattade ganska mycket och hade trevligt.
Efter intervjun blev jag invisad i ett iordninggjort behandlingsrum där jag fick installera mig lite. Blev introducerad för deras produktserie från Kerstin Florian, neutral olja denna gång. Jimmy lägger sig på bänken, jag lägger på den blå handduken över underkroppen och börjar min ca 20 minuter långa rygg- och nackbehandling.
När jag är färdig säger han, fortfarande liggandes med ansiktet nedåt; "jag vill inte resa mig..". Jag blir överöst med beröm för mitt handlag och flowet i massagen. "Riktigt bra, det var nog den bästa provmassagen jag har fått".
Jag går och tvättar händerna på toaletten rakt över i korridoren utanför och går sedan dit jag blivit hänvisad. De hann tydligen överlägga väldigt snabbt, för när jag kommer säger Jimmy att de gärna ser att jag jobbar på Sturebadet och att de tycker mycket om mig, både som person och terapeut. "Så Anneli ringer dig i början av nästa vecka, så kan ni bestämma en tid för introduktion." Kan inte låta bli att spricka upp i ett stort leende och svara att det blir jättebra. Jimmy följer mig till dörren och vi tar i hand.
I hissen på väg ner börjar jag skratta och småhoppa, helt ofrivilligt.

Självförtroendet fick sig en redig boost med andra ord. Firade på vägen hem med att köpa en stor vattenmelon som till min förtjusning smakade himmelskt.

13.30 har jag mitt första introduktionspass på ortopeden. Jag hoppas att den delen av dagen förlöper lika bra som den första.

Bror d.y. 19

Raceföreläsning på förmiddagen. Ingen viskade ens ett ord, man hann inte. Pennorna raspade mot kollegieblocken som galna medan man samtidigt och ofta många på en gång hörde hur folk snabbt vände blad för att hinna skriva det hon just sa. Hysterin efter gamla tentor och över hur det ska gå osv har infunnit sig inför denna smått jobbiga tentamina i patologi. Men det är ju hel VECKA kvar, vad har vi att oroa oss för?

Marc fyller år idag, hurra för dig! Han fick en stereo till bilen berättade han över sms.

Har varit sådär effektiv, som man bara är ibland, nu på kvällskvisten. Lagade vårig laxsoppa med curry, grönsaker och räkor. Diskade och fixade matlådan på en gång. Dammsög hela lägenheten lite hastigt, stod helt enkelt inte ut. Lagade två par jeans som gått sönder, igen. Gick ut i förrådet med min resväska och alla mina återvinnigsgrejer som stått i köket i en evighet. Och klockan är ändå bara strax efter sju. Jag har alltså förverkat alla mina ursäkter för att inte plugga alla redan. Har i och för sig en grej kvar, göra mina övningar som jag fått i uppgift av en naprapatstudent i åk 3. Men det tar typ 5 minuter.

Jetlag

Hela dagen har jag mått konstigt. Vaknade imorse och kände det som om jag skulle kunna ligga i sängen hela dagen, utan problem. Gick upp trots allt, efter att ha skrivit ett sms i en timme, somnade mellan varje ord. Kände mig febrig, ur balans, ont i halsen. Allt var upp och ner. Tanken att det kan bero på för lite sömn i kombination med taskigt immunsystem har slagit mig åtskilliga gånger under dagen. Har ju aldrig varit så mycket sjuk som under mitt år här i Stockholm. Drack en kopp kaffe vid elva och blev plötsligt människa.=) Sjukan gav sig dock inte.

Tog mig till kliniken och var där till kl.15.30, vilket var ungefär lagom för mig denna dag. Hade bara en patient, andra passet, så jag passade på att ge Matilda en helkroppsmassage som övning inför fredag då chefsmassagen äger rum. Hon är massageterapeut sen innan, så det är bra med lite feedback från någon som vet hur det fungerar.

Men nu ska jag laga mat, potatis och köttbullar i brunsås...

image30

Voj voj

Undrar varför man utsätter sig för något dylikt. Att åka buss i alldeles för många timmar, på natten. Ganska smart tyckte jag när jag bokade biljetterna, men nej, inte särskilt.
På vägen till Oslo där jag spenderade helgen satte jag mig nästan längst bak i bussen och fick till min förtjusning ett eget säte. Men lyckan varade inte så länge, för inte ens en minut efter att jag satt mig kommer ett killgäng i Student -08-åldern och sätter sig både bredvid mig, runt om och överallt kändes det som. Jag förstår att de också ska till Oslo och jag stönar inombords. Bussen börjar rulla mot E18 och jag känner lukten av alkohol och hör det pysande ljudet som avslutas med ett "klick", så var festen igång. Killen bredvid mig plockar fram någon slags bärbar DVD-spelare, medan jag försöker sluta stirra. Tankar som "de slutar nog snart.." och "det är inte sant..!" cirkulerar i mitt huvud om vart annat samtidigt som jag stoppar proppar i öronen, drar jackan över huvudet och låtsas sova.
Jag hör allt ändå förstås och jublar inombords när en sjuksköterska, som ska gå på sitt pass 7.30 samma morgon, i vänlig ton ber pojkarna att dämpa sig med tanke på alla som vill sova. Det var ju trots allt en nattbuss...
Så småningom deckade de en efter en, även om de vaknade till ibland och sa saker som; "öh..ligger Årjäng i Sverige? Eller vart är vi nu? Norge?"
Kände mig som en mosad tårta hela dagen.

Väl framme blev jag hämtad på terminalen i en av Oslo brann og redningsetats bilar, ingen brandbil dock. Kollegorna hans trodde inte att jag skulle klara mig i stora stygga Oslo sådär på morgonkvisten.=)
Det dröjde inte länge förrän det ringde stort larm på stationen och svisch så satt jag ensam och tänkte; "undrar hur lång tid det där kommer att ta..." Trött efter nattens misslyckade försök till sömn slumrade jag till och vaknade med ett ryck när hans ersättare kom in i rummet för att byta om inför dagens pass. Visste inte riktigt hur jag skulle bete mig. "Nej, jag är inte ny...kom med bussen kl.6..somnade visst..eeh..ja, hej, Mimmi heter jag". Isch. Men han var en galet trevlig norrman i medelåldern, skrattade mest. Vad nu det betyder...
Guidning runt i Oslo, Aker brygga, Vigelandsparken, Holmenkollen. Och strålande väder hela tiden förutom i fredags då det regnade. Tackar!

image31
Lilla jag och stora Holmenkollentrollet


Kom sliten och mörbultad tillbaka till Stockholm i morse. Sov lika illa på bussen hem som dit, även om det var mycket färre störande moment. Hade dessutom en redovisning att oroa mig för, i forskningsmetodik. Sådär lagom bra när man inte förberett sig i tid, men det gick vägen trots knappt två timmars ordentlig sömn och bara hem och vända emellan. Hade tänkt powernapa lite nu på eftermiddagen, men det är ju redan kväll. Blir tidig säng istället och sova läänge.

RSS 2.0